Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Κήρυξη του Α Βαλκανικού πολέμου από τον βούλγαρο βασιλιά Φερδινάνδο

Διακήρυξη προς το Βουλγαρικό Λαό , 5 Οκτωβρίου 1912 Στη διάρκεια των είκοσι πέντε ετών της βασιλείας μου, εργάστηκα ειρηνικά για την ...


Διακήρυξη προς το Βουλγαρικό Λαό, 5 Οκτωβρίου 1912

Στη διάρκεια των είκοσι πέντε ετών της βασιλείας μου, εργάστηκα ειρηνικά για την πρόοδο, την ευημερία και τη δόξα της Βουλγαρίας. Αυτή ήταν η κατεύθυνση προς την οποία ήθελα να πορευτεί ο βουλγαρικός λαός.

Η μοίρα ωστόσο αποφάσισε διαφορετικά. Έφτασε η ώρα που το σύνολο του βουλγαρικού λαού πρέπει να εγκαταλείψει την ειρηνική ζωή και να πάρει τα όπλα, προκειμένου να πραγματώσει το ένδοξο καθήκοντου. Πέρα από τη Ρίλα και την οροσειρά της Ροδόπης,οι ομόαιμοι και ομόθρησκοι αδελφοί μας δεν έχουν γνωρίσει ακόμα την ευτυχία να ζουν με αξιοπρέπεια, τριάντα πέντε χρόνια μετά την Απελευθέρωσή μας.

Έγινε κάθε προσπάθεια να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όχι μόνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και
από τις βουλγαρικές κυβερνήσεις χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να
αναγνωριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία των χριστιανών αυτών.Η επιθυμία μας για ειρήνη οδηγήθηκε σε ένα τέλος… Προκειμένου να βοηθήσουμε τους καταπιεσμένους χριστιανικούς λαούς στην Τουρκία, δεν έχουμε άλλο μέσο παρά να πάρουμε τα όπλα. Είναι προφανές ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η προστασία της ζωής και της περιουσίας των
λαών αυτών. Η αναρχία που βασιλεύει στην Τουρκία έχει επίσης απειλήσει τη χώρα μας. Μετά τη σφαγή στο Στιπ και Κότσανι, αντί να δοθούν δικαιώματα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λαών που υποφέρουν, όπως ζητήσαμε, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την κινητοποίηση των στρατιωτικών της δυνάμεων. 

Η πράξη αυτή έθεσε τέλος στη μακροχρόνια υπομονή μας.Τα ανθρώπινα χριστιανικά αισθήματα, το ιερό καθήκον να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας, όταν η ίδια η ύπαρξή τους απειλείται, η τιμή και η αξιοπρέπεια της Βουλγαρίας Μου επιβάλλουν το καθήκον να καλέσω στα όπλα τους γιους της χώρας που είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν.

Ο σκοπός μας είναι δίκαιος, ένδοξος, ιερός. Με ταπεινή εμπιστοσύνη στην προστασία και τη βοήθεια του Θεού, ανακοινώνω στο βουλγαρικό λαό την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Τουρκίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Χριστιανών.Διατάσσω το γενναίο βουλγαρικό στρατό να εισβάλει στην τουρκική επικράτεια! Μαζί με εμάς και με τον ίδιο στόχο, θα συνταχθούν οι στρατοί των συμμάχων μας, των βαλκανικών χωρών της Σερβίας, της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου. Και σε αυτή τη μάχη του Σταυρού ενάντια στην Ημισέληνο, της ελευθερίας ενάντια στην τυραννία, θα έχουμε την υποστήριξη όλων των λαών που αγαπούν τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια